Van Welstand naar welzijn

Deze tijd vraagt een nieuwe focus, minder gericht op welvaart en meer op wat je echt gelukkig en gezond maakt. Waar vroeger de baan bij Shell je nog veel status gaf, wordt je nu liever geassocieerd met Tesla, Afas , Trinidos of Tony Chocolonely . Een baan met prestige en competitie waar je 50+ uur werkt en je veel stress oplevert ,een leeg huwelijk en een beroerde band met de kids, zijn minder populair aan het worden. Het draait minder om wat je hebt, meer om verbinding, gezondheid en betekenis. Het totale welzijn wordt steeds meer de leidraad van mensen, in plaat van het streven naar veel geld.

Goed of slecht , is het zo simpel?

Deze verschuiving is mogelijk omdat onze welvaart op een hoog niveau is. We zitten hoog in de Pyramide van Maslow. Maar we zien ook wat onze welvaart ons kost er zijn nog nooit zoveel mensen geweest met een burn-out, depressie, overgewicht, stress, diabetes en ook het milieu lijdt er drastisch onder.  Alle basale behoeftes zijn voldaan, we hebben onderdak, dagelijks te eten en we hebben kansen om een opleiding te volgen. Wellicht kan je bijna alles kopen maar spendeer je jouw tijd daadwerkelijk aan die dingen die jouw voldoening, oprechte verbinding en betekenis geeft. Je kan je tijd tenslotte maar een keer besteden.  

 

Bhutan en Nieuw Zeeland 

In landen als Bhutan en Nieuw Zeeland sturen ze niet meer op Bruto Binnenlands Inkomen, een cijfer wat weer geeft hoeveel we te besteden hebben met zijn allen, maar er wordt door de regering gestuurd op nationaal bruto gelukHet blijkt dat ondanks het sturen op economische groei, het gemiddelde geluksniveau nauwelijks is toegenomen in de afgelopen decennia in het Westen. In Bhutan weten ze het al lang; het leven draait niet om geld, maar om geluk. Bhutan is arm, onderontwikkeld, zonder de moderne techniek die het leven comfortabel maakt. Toch zijn de bewoners van het Aziatische land een van de gelukkigste volkeren ter wereld. 

 

 VIER PIJLERS 

Het Bruto Nationaal Geluk hangt af van vier criteria. 

1.    Ontwikkelingen moeten duurzaam zijn. economische groei en materiële welvaart gaan niet boven het welzijn van de bevolking of de zorg voor het milieu.

2.    De culturele identiteit van Bhutan moet bewaakt worden. Tradities en rituelen worden bewust in stand gehouden en gecultiveerd. Ze komen de mens ten goede, dus er mag tijd, aandacht en geld naartoe gaan.

3.    Bescherming van de natuurlijke rijkdommen van het land. 

4.    Tot slot is goed bestuur noodzakelijk om de burgers gelukkig te maken, met elementen als eerlijkheid, integriteit, beleefdheid, onbaatzuchtigheid, het nemen van verantwoordelijkheid etc

 

Dit beleid wordt daadwerkelijk toegepast: ieder plan van de regering wordt getoetst aan deze vier pilaren van het Nationale Geluk. Voldoet het niet aan alle criteria, dan gaat het niet door.

 

25% beter 


Een inspirerende ontwikkeling, die in 2019 gevolgd is door Nieuw Zeeland . Organisaties in Nederland zouden deze pijlers ook wat meer ter harte nemen, zich meer verbinden met betekenisvol werk, het belang van de klant, de omgeving en het welzijn van de werknemer in acht nemen en beleid op milieubehoud en goed werkgeverschap. Betekenisvolle merken blijk het ook nog eens financieel 25% beter te doen blijkt uitHavas Meaningful Brands onderzoek. Ik help graag mee bij organisaties die ook geloven dat je goed geld kan verdienen maar niet ten kosten  van het welzijn en werkgeluk van hun medewerkers en de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.