Super Start je Ochtend

Super-Start je ochtend.
10 nieuwe gewoontes om jouw dag vitaal te beginnen

Hoe begin jij aan je werkdag? Spring je jouw bed uit en sta je vol energie naast je bed om aan deze mooie dag te beginnen of gaat dat bij jou heel anders? De meeste mensen beginnen hun ochtend reactief. Herken je dit scenario: Je wekker loopt af en je drukt snel op de snoozeknop om nog even lekker te blijven liggen, je bent nog zo moe. Vervolgens moet je je enorm haasten om nog op tijd op je werk te komen. Zo overlaad je jezelf met stress en heb jij geen regie meer over het begin van deze ochtend. Dat brengt je in een reactieve staat van zijn . En op je werk ben je zo moe en uitgeput dat je echt koffie nodig hebt om jezelf wat energie te geven. En dan moet je werkdag nog beginnen. Zuchtend begin je aan het beantwoorden van de e-mails die op je liggen te wachten. Dit is een patroon dat zich iedere werkdag herhaalt. Je energieniveau bepaalt voor een groot deel hoeveel je voor elkaar kunt krijgen in een werkdag en ook hoe lekker je in je vel zit. Ik was net zo en vertelde mezelf dat ik gewoon geen ochtendmens was, totdat ik met een paar kleine aanpassingen mijn ochtend gebruikte om een super- start te maken en nu wil ik niet meer anders. Het is écht mogelijk om elke dag vol energie en vitaal te starten met het gevoel dat je niet kan wachten om aan deze nieuwe dag te beginnen
Je vitaal voelen is een belangrijk onderdeel van je ( werk) geluk. De ochtend is een goede tijd om aandacht te besteden aan je fysieke gezondheid en je welzijn, zodat lichaam en geest klaar zijn voor de dag die komen gaat., een super- start. Hoe kan je ervoor zorgen dat je fris aan je werkdag begint? Het vergt wat planning en je zal de avond ervoor moeten beginnen zodat je op de juiste tijd uitgerust wakker kunt worden, en de juiste spullen bij de hand hebt voor een geweldig ontbijt. Met deze 10 gewoontes zal jij voortaan een super start maken Het is niet een ontzettend uitgebreide ochtendroutine, waar je úren eerder voor op moet staan, maar een paar kleine, makkelijke veranderingen. Succesvolle en gelukkige mensen hebben met elkaar gemeen dat ze elke dag vaste rituelen uitvoeren. Deze rituelen zorgen ervoor dat ze de dag proactief beginnen met een positieve mindset.

 1. slaap 

  De beste tip om je dag goed te starten is te zorgen dat je voldoende slaapt. Dus op tijd naar bed , en dat is voor veel mensen lastig.. Naar bed gaan wordt dan vaak nog even uitgesteld. Nog even dit, nog even dat… Toch is een uurtje eerder naar bed gaan dan gepland de enige manier om aan meer uren slaap te komen. Wat levert een uurtje eerder naar bed gaan je eigenlijk op? meer energie, het geheugen en je concentratie krijgen een flinke boost waardoor je alles beter aan kan. Je hebt minder last van lusteloosheid, of depressieve gevoelens. Je krijgt een dosis aan creativiteit door dat extra uurtje slaap. Een uurtje extra slaap houdt de bloeddruk op peil. Alleen een constant slaapritme zorgt voor bovengenoemde positieve punten en een uitgerust gevoel.

 2. Glimlach

  Als je ogen open doet en meteen glimlach dan worden er meteen “happy ”hormonen aan gemaakt . dopamine, endorfine en serotonine. “Zelfs wanneer je je niet gelukkig voelt, en lacht zal je brein denken dat je een goed humeur hebt, en kort daarna zul je je ook echt goed voelen. Verwacht leuke dingen van de dag die nog voor je ligt en glimlach.

 3. dankbaarheid

  Neem elke ochtend een paar minuten de tijd om te bedenken waar je dankbaar voor bent in je leven. je lichaam, de mensen om je heen, zie alle wonderen om je heen zo begint je dag heerlijk positief. Dankbare mensen zijn gelukkige mensen en gelukkige mensen zijn dankbaar.

 4. Maak een intentie voor die dag

  Een intentie zetten voor de dag is voor mij heel normaal geworden. Het klinkt misschien zweverig, maar dat is het zeker niet. De dag beginnen met een intentie kun je zien als een opdracht aan je onbewuste. Om tot een intentie te komen stel jezelf de volgende vragen :“Hoe wil ik me voelen aan het eind van de dag? of “Wat wil ik ervaren hebben na deze activiteit/situatie? Dát is jouw intentie voor die dag! Schrijf ‘m op, op een post-it, of bovenaan je TO-DO lijstje. Bedenk bij jezelf voor je een meeting in loopt waar je intentie was voor die dag. En kijk wat het je oplevert. Het kost je niks.

 5. drink een glas water

  Om de dag goed te beginnen kun je starten met het drinken van een glas water. Hierdoor komt je stofwisseling op gang, en vul je het vocht aan dat je tijdens de nacht hebt verloren. Door een glas water te drinken voel je je direct wakker en fris.

 6. Zeg iets aardigs tegen jezelf in de spiegel

  Kijk naar jezelf in de spiegel, lach naar jezelf en geef jezelf een compliment. Moedig jezelf aan met positieve woorden of schrijf positieve aanmoedigen op je spiegel met een krijtstift

 7. Zorg voor een frisse plens water

  Gooi een koude plens water in je gezicht. Hierdoor word je wakkerder en voel je je een stuk frisser. Douche je in de ochtend? Dan kun je ervoor kiezen om koud af te douchen. Draai aan het einde van je douchebeurt even de koude kraan open, En ervaar het koude water op je lichaam. Hoewel het niet altijd prettig voelt, zorgt het koude water wel voor een enorme opkikker. Je bloeddoorstroming wordt gestimuleerd en je bent meteen klaarwakker !

 8. Muziek aan

  Begin het aankleden en de tijd in de badkamer met je favoriete muziek. Kies de muziek waar je je goed bij voelt en blij van wordt. Tegenwoordig kan je heel makkelijk een feel-good playlist maken op je telefoon of iPod en zet deze ‘s ochtends aan. Wedden dat je met een positief gevoel en glimlach aan de dag gaat beginnen?

 9. adem

  Met een ademhalingsoefening te beginnen bij het ontwaken, begin je de dag in rust.
  Je ademhaling is één van de beste en goedkoopste instrumenten om je te ontspannen en het stimuleert je bloedsomloop en je stofwisseling
  Geen idee hoe je moet beginnen? Voordat je je ademhalingsoefeningen doet, rek je jezelf eerst lekker uit. Dan is de bloedsomloop alvast een beetje op gang gekomen . Ga staan voor het open raam. Zorg ervoor dat je de ademhalingsoefeningen ontspannen doet en niet te krampachtig. Tel je inademing, zonder te sturen, en ademt vervolgens dubbel zo lang uit. . Zorg dat je ademhaling zo laag mogelijk is, dus adem vanuit je buik.
  Leg vervolgens een hand op de borst en een hand op de buik. Adem twintig keer diep in met de neus, houdt de adem een paar seconden vast en adem weer uit.

 10. beweeg

  Dat bewegen is goed voor lichaam en geest dat weet iedereen, als je je dag begint met wat beweging heb je daar de hele dag profijt van. Het zorgt voor meer focus, scherpte en zorgt voor endorfines die je stemming en energieniveaus verbeteren. Dit zorgt ervoor dat je de hele dag meer energie hebt.
  Het maakt niet zo veel uit wat je doet, de hond uitlaten, yoga of een paar spier versterkende oefeningen of een hele work-out, Het gaat erom dat je iets kiest wat je fijn vindt en bij voorkeur buiten , Gun jezelf een succesvolle ochtendroutine. Eén waarvan jij blij wordt. Bovenstaande tips kunnen je daarbij helpen, of misschien wil je er zelf onderdelen aan toevoegen. Het gaat erom dat je een ochtendritueel bedenkt dat voor jou werkt. Waardoor je ontspannen aan de dag begint en er alles uit kunt halen wat erin zit!

Shannon Leloux , alias GingerGeluk, is werkgelukdeskundige en helpt bedrijven en medewerkers hun werkgeluk te vergroten door het geven van (in- compagnie) trainingen, workshop en coaching. Haar missie : Nederland scoort een dikke 10 voor werkgeluk. Maar wat ze eigenlijk doet is het ware potentieel boven tafel krijgen waardoor bedrijfsresultaten verbeteren en mensen groeien. 

https://www.linkedin.com/pulse/super-start-je-ochtend-10-gewoontes-om-vitaal-te-beginnen-leloux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.